GOTS certificeret tøj er tekstilbranchens på det røde Ø-mærke, vi alle kender fra fødevarer. Når du vælger GOTS certificeret tøj, kan du ikke blot handle med god samvittighed. 

Du får også et produkt i høj kvalitet, som er langt blødere og holder længere end masseproducerede sæsonvarer. Global Organic Textile Standard (GOTS) er den førende internationalt anerkendte standard for tekstilforarbejdning af organiske fibre. 

GOTS  mærket er resultatet af en stærkt stigende efterspørgsel efter økologisk og bæredygtigt tøj. Flere producenter har øjnet muligheden for at kunne brande sig selv som bæredygtige ved at anvende økologisk bomuld. Problemet er bare, at det ikke giver nogen sikkerhed for forbrugeren, at et produkt er mærket med “økologisk bomuld“. Der er nemlig ingen garanti for, at den videre behandling og farvning er sket uden brug af store mængder skadelige kemikalier, som er bandlyst i GOTS certificeret tøj.

GOTS Certifikatet & forbrugersikkerhed

For at øge forbrugersikkerheden opstod behovet således for en anerkendt og troværdig mærkningsordning, som forbrugere verden over kan regne med.

For at et mærke kan blive GOTS certificeret, skal producenten leve op til en lang række krav, herunder økologiske og sociale kriterier, fulgt op af uafhængig kontrol og certificering af alle led i produktionskæden – fra planterne på marken over forædling og farvning til færdigt GOTS certificeret tøj. 

Derudover arbejder organisationen aktivt for udbredelsen af økologisk tekstilproduktion, bæredygtighed og social ansvarlighed i tøjindustrien. GOTS mærket er den eneste mærkningsordning, der garanterer et helt rent og kemikaliefrit produkt.Formålet med standarden er at give dig som forbruger sikkerhed for at det tøj, du køber er fremstillet på en etisk og bæredygtig måde, hvor der tages hensyn til både natur og miljø, mennesker og dyr.

Sådan sikrer du dig at tøjet er GOTS certificeret

GOTS Standarden omfatter hele verden, og det grønne mærke for GOTS certificeret tøj er let genkendeligt. Det er med andre ord tøjindustriens svar på det røde Ø-mærke, som du kender fra fødevarer. 

Kig efter det grønne mærke. Så ved du, at du køber tøj med god samvittighed.

Der findes to forskellige typer af GOTS certificeret tøj. 

Den ene er mærket   “Organic” og skal minimum indeholde 95% økologiske og organiske fibre. 

Den anden type er mærket “Made with Organic %”. Her skal det færdige stykke tøj indeholde minimum 70% økologiske/organiske fibre.

GOTS certificeret tøj er mærket med det let genkendelige grønne mærke, som er tøjbranchens svar på det røde Ø-mærke
Uanset hvor i verden, du befinder dig kan du regne med at det grønne mærke GOTS certificeret tøj. Mærket sikrer at du som forbruger får et bæredygtigt og etisk fremstillet produkt uden skadelige kemikalierester.

HVAD ER KRITERIERNE FOR GOTS CERTIFICERET TØJ?

GOTS standarden omfatter naturlige fibre. I praksis er det typisk økologisk bomuld og merinould, der er omfattet af certificeringsordningen, som sikrer at de færdige produkter lever op til de strengeste krav i tøjbranchen.

For at blive GOTS certificeret, er der som nævnt en række kriterier, som tekstilproducenten skal opfylde. Der er tale om obligatoriske kriterier, som alle skal være opfyldt, før mærket må anvendes og producenten kan bryste sig af at lave GOTS certificeret tøj.

GOTS organisationen har udgivet en video, der fortæller meget mere om kriterierne og de krav der stilles til GOTS certificeret tøj. Videoen varer ca. 17 minutter og kan ses herunder.

GOTS certificeret tøj – fra marken til færdigt produkt

Lige fra frøene kommes i jorden til bomulden høstes, er der fokus på økologi og bæredygtighed. Der må ikke anvendes GMO eller kunstgødning, ligesom pesticider og insektgifte naturligvis er bandlyst.

Efter plukningen skal den økologiske bomuld holdes adskilt fra konventionelt dyrket bomuld. I forædlingsprocessen er enhver form for sundhedsskadelige kemikalier bandlyst. Det gælder f.eks. klor, formaldehyd, tungmetaller, opløsningsmidler, ftalater, flammehæmmere og enhver anden form for kemikalier – som ikke har noget at gøre i det tøj, du skal gå i. Mange af disse anvendes i stor stil i den konventionelle tekstilindustri, til trods for at flere af dem er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende – og derudover er ekstremt skadelige for miljøet.

Blegning må kun ske ved hjælp af ilt – og ikke med klor, som er den mest almindelige metode i tekstilindustrien. Farvningen sker så skånsomt som muligt både, og alle farvestoffer skal testes fri for skadelige og potentielt allergi- og sygdomsfremkaldende stoffer.

De færdige produkter skal pakkes i miljøvenlig og bæredygtig emballage uden PVC. Alle hængemærker skal være fremstillet af genbrugspap.

GOTS certificeringen tager også hensyn til humane vilkår. Alle mennesker, der er involveret i processen er således sikret en bæredygtig minimumsløn, ligesom børne- og tvangsarbejde er 100% forbudt.

Høj kvalitet og god samvittighed

GOTS-mærket ikke blot en garanti for økologisk, bæredygtig og ansvarlig produktion. Det er også et kvalitetsstempel.

Den skånsomme og kemikaliefri behandling giver nemlig slutprodukter, der er væsentligt blødere og mere holdbart end det du kender fra masseproduceret tøj. De kemikalier, der anvendes i den konventionelle tøjindustri ødelægger materialets naturlige blødhed og holdbarhed.

Pesticider, ftalater og alt det andet stads, tøjproducenterne bruger giver et billigt produkt, som er nødvendigt, hvis man insisterer på at lave nye kollektioner flere gange om måneden. Prisen er kvalitet, forurening, elendige arbejdsvilkår og et slutprodukt hvor mængden af kemikalierester går lige til grænsen.

Du kan læse meget mere om GOTS på organisationens officielle hjemmeside.

Tilmeld nyhedsbrevet fra SENZE og spar15%

på HELE din bestilling

Tilmeld nyhedsbrevet fra SENZE og spar15%

på HELE din bestilling

Scroll til toppen