Bæredygtigt tøj - Hvad er fup og hvad er fakta? fra

Når det kommer til bæredygtigt tøj og etisk tekstilproduktion, findes der en række forskellige officielle certificeringsordninger, som tøjproducenterne kan benytte, hvis deres produkter og produktionsmetoder lever op til en række specifikke krav.

Bæredygtigt tøj fremstilles bl.a. af økologisk bomuld, modal-fibre fra bøge- og fyrretræer og genanvendte materialer som polyelster og polyamid
Bæredygtigt tøj fremstilles bl.a. af økologisk bomuld, modal-fibre fra bøge- og fyrretræer og genanvendte materialer som polyelster og polyamid

Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i junglen og finde frem til, hvad der reelt er bæredygtigt tøj og hvor der blot er tale om “Green-Washing”. Derfor har vi lavet en lille guide til dig, som gør det lidt nemmere for dig.

Hvad er bæredygtighed?

Før vi ser nærmere på bæredygtigt tøj, vil vi starte med at se på, hvad ordet bæredygtighed egentlig dækker over. Ordet bliver brugt (og misbrugt) i stor stil: Bæredygtigt landbrug, bæredygtig økonomi, bæredygtig transport, bæredygtig energi og naturligvis det denne artikel handler om: bæredygtigt tøj og mode.

Ordbogen har følgende definition på begrebet:

Bæredygtighed: Sikring af holdbare positive resultater uden ødelæggelse af det foreliggende grundlag, fx miljø eller resurser

Kilde: Den Danske Ordbog

Kort sagt handler bæredygtighed altså om at passe på vores jord og miljø – altså at vi ikke belaster jorden så meget, at den tager skade af den måde vi lever, transporterer os, spiser og producerer på.

Hvor stor påvirkning har modeindustrien på klima og miljø?

Vi hører ofte om flytrafik som en af de helt store skurke i forhold til CO2 udledning og klimaudledning. Men hvordan ser det ud med tøj- og modeindustrien?

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er modeindustrien desværre ikke meget bedre. Næst efter bolig, transport og fødevarer er tøjproduktion den faktor, der påvirker klimaet allermest.

Danskernes tøjforbrug er enormt – faktisk køber en dansker i gennemsnit mellem 13 og 16 kilo tøj om året svarende til 35% mere end det gennemsnitlige forbrug på verdensplan.

Fast Fashion industrien lever af at sælge dig nye tendenser i rasende fart. Nogle tøjproducenter har op til 24 nye kollektioner om året! Modetøj er ikke skabt til at holde længe. Det er skabt til at blive omsat hurtigt, så der er plads til den næste kollektion i butikkerne. Det betyder at der er høj fokus på pris – mens kvalitet og holdbarhed ikke spiller en væsentlig rolle.

Bæredygtigt tøj - Hvad er fup og hvad er fakta? fra
Indisk arbejder i færd med at sprøjte bomuldsplanterne

Det betyder også, at producenterne vælger materialer og arbejdskraft ud fra pris som den afgørende faktor. For at sikre en stabil og billig adgang til bomuld, oversprøjtes bomuldsmarkerne – ofte uden værnemidler for arbejderne – med pesticider for at forhindre ukrudt og skadedyr. Nogle af disse pesticider siver ned i grundvandet – mens andre bliver siddende i tøjet.

Syntetiske olie- og kulbaserede fibre anvendes også i stor stil. Du har sandsynligvis tøj hængende i acryl, nylon eller polyester. Produktionen af disse fibre er ekstremt energikrævende og der anvendes en mængde giftige kemikalier for at styrke fibrene og få dem til at samle sig til tråde. Trådene skal herefter spindes og væves – endnu en energi og CO2 synder. Til slut bliver tekstilerne farvet ved hjælp af endnu flere kemikalier.

Produktionen sker ofte i lande, hvor vandmangel er et reelt problem. Det kan måske skyldes, at en enkelt T-shirt kræver omkring 1.400 liter vand at producere. Under alle omstændigheder, gør dette faktum i hvert fald ikke situationen bedre.

Kan man regne med at bæredygtigt tøj nu også er bæredygtigt?

Flere og flere konventionelle brands har – i hvert fald på papiret – indset at bæredygtigt tøj i sig selv er blevet et modefænomen. Det har fået de fleste store tøjproducenter til at indføre politikker på området og flere har endda lanceret enkelte bæredygtige kollektioner af Modal eller økologisk bomuld. Reelt set er det desværre – for langt hovedparten af producenterne stadig blot et markedsføringsstunt for at kunne smykke sig med at være en bæredygtig tøj producent.

Greenwashing er et udbredt fænomen. Vi kender alle ordet hvidvask. Greenwashing er egentlig den grønne udgave – producenternes forsøg på at markedsføre sig som værende grønne, ansvarlige og bæredygtige – dog uden at det afspejler sig i deres produkter og produktionsmetoder.

Hvis du vil være sikker på at det tøj, du køber er bæredygtigt, er der heldigvis nogle mærkningsordninger, som sikrer at du får det, du betaler for. De mest kendte og anerkendte indenfor bæredygtigt tøj er OEKO-TEX, GOTS og GRS. Hvis du kigger efter disse mærker, kan du være sikker på, at det tøj, du køber lever op til de krav, der stilles for at anvende det pågældende mærke.

Du kan læse mere om de forskellige mærkningsordninger i denne guide.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilmeld nyhedsbrevet fra SENZE og spar15%

på HELE din bestilling

Tilmeld nyhedsbrevet fra SENZE og spar15%

på HELE din bestilling

Scroll til toppen